Weet jij eigenlijk wat de wettelijke en fiscale eisen zijn voor een eenmanszaak? - Ela Grooteman

Weet jij eigenlijk wat de wettelijke en fiscale eisen zijn voor een eenmanszaak?

Een vraag die veel mensen liever voor zich uitschuiven. Toch is het belangrijk om te weten wat de regels zijn om onnodige boetes of missers te voorkomen.

Ga je vanuit huis werken of vanaf een bedrijfslocatie? Soms heb je bepaalde vergunningen nodig om vanuit huis een bedrijf te stichten. Check daarvoor de website van jouw gemeente.

Wist jij trouwens dat er geen verschil is tussen een zelfstandig ondernemer en freelancer? In beide gevallen schrijf je je bij de Kamer van Koophandel in als eenmanszaak.

Om risico’s te beperken kan je verschillende verzekeringen afsluiten, denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijk, rechtsbijstand maar denk ook eens na over je pensioenverzekering. Wat vind jij belangrijk en is direct noodzakelijk?

Weet jij eigenlijk per wanneer je jouw bedrijf moet aanmelden bij de Kamer van Koophandel?
In principe is de regel dat dit binnen 1 week na de opstart is. Echter als je als zelfstandige of freelancer aan de slag gaat en je hebt nog niet direct betalende opdrachtgevers, dan kan het soms fiscaal aantrekkelijk zijn om te wachten met je inschrijving. Zolang je nog aan het hobby-en bent (en dus geen geld verdient) hoef je jouw bedrijf nog niet in te schrijven. Heb je recht op een uitkering via het UWV, ga dan altijd in overleg zodat je gebruik kan maken van voordelen en niet direct gekort wordt op jouw uitkering.

Zodra je jouw bedrijf hebt ingeschreven is de belastingdienst op de hoogte. Je krijgt automatisch een BTW nummer en moet vanaf dat moment elk kwartaal aangifte doen.

Een goede administratie is een wettelijke verplichting. Hier zijn tal van systemen en apps voor. Zorg dat je dit direct vanaf de start goed inricht, dan hoef je je hier geen zorgen meer om te maken.

 

Veel succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ela Grooteman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders