Druk, druk, druk? Keep it simple - Ela Grooteman

Je hersencapaciteit is slechts beperkt, dus mijn motto: KEEP IT SIMPLE

Ik hoor mega veel mensen om mij heen klagen dat ze het te druk hebben, geen overzicht meer en veel stress ervaren. Vandaar dat ik graag een aantal tips met je deel waarvan ik zeker weet dat er wel iets bij zit waar jij je voordeel mee kan doen!

#1 Als je iets wilt bereiken is het handig om dat doel duidelijk te maken voor jezelf. Wees daarin realistisch en vooral ook eerlijk naar jezelf. Laat je niet teveel door anderen beïnvloeden en volg je eigen pad.

#2 Als je moeite hebt om in actie te komen, om echt dingen te gaan doen, ga dan eens na welke patronen er bij jezelf in de weg zitten.

#3 Iedereen is anders, zoveel mensen, zoveel wensen. Misschien houd jij wel van rust en overzicht terwijl je buurman of buurvrouw liever van de actie is. Ga eens na wat voor jou prettig werkt, zodat je kan afmaken wat je begonnen bent. Maar ook zodat je jezelf deze werkwijze kan aanleren en het een automatisme wordt (en niet zoals een crash dieet, een week dieten en daarna de goede gewoontes weer laten varen).

#4 Zorg dat je energievreters uit de weg gaat en zoek juist jouw energiegevers op.

#5 Ontdek dat elke dag 20 minuten lummelen fantastisch werkt voor lichaam en geest. Ga 20 minuten naar de vogels die fluiten luisteren, een stukje wandelen of gewoon van de zon genieten. Weg mobiel, weg muziek, weg iPad, alleen jij en jezelf.
Hierdoor kan je jouw eigen batterij opladen, net zoals je de batterij van je mobiel moet opladen heb je dat echt nodig (ook al denk je vaak van niet en voelt het alsof je de hele wereld aan kan). Als je dit 2 weken lang volhoudt dan is het een gewoonte en kan je niet meer zonder! Echt hoor.

#6 Wees positief. Bijvoorbeeld als iemand vraagt “hoe gaat het met je?” dan kan je zeggen “Ik ben lekker bezig”, in plaats van steeds maar te roepen, druk, druk, druk. Alles wat je hardop zegt ga je ook zelf geloven. Dus blijf jij roepen dat je druk bent, dan blijf je ook druk.

#7 Doe waar je goed in bent, dat geeft je bergen energie. Zorg dat dingen die je frustreren, die je teveel tijd en geld kosten uitbesteedt. Ja dat kost geld, maar vaak veel minder als dat je vooraf zou verwachten. Daarnaast weet ik uit ervaring dat het mega veel rust geeft als je die vervelende klussen voortaan over de schutting kan gooien naar de expert die je hebt ingehuurd.

#8 Sommige mensen roepen altijd: “alles overkomt mij”, dat is een teken dat je geen controle hebt over je eigen agenda en tijd. Ontdek wat voor jou goed werkt. Misschien 2 x op een dag mail checken als dat kan in jouw business. Dit is beter dan je bij elk mailtje af te laten leiden in je werkzaamheden. Maar misschien zit het wel in het feit dat je te positief plant. Dat je denkt dat taken meer tijd in beslag nemen dan je vooraf had bedacht. Als je vooruit plant en achteraf bekijkt of jouw planning klopt dan kan je in het vervolg beter aanvoelen wat je op een dag kan inplannen.

#9 Stem verwachtingen af. Vraagt iemand of je even iets wilt doen, vraag jezelf dan af hoeveel tijd je daaraan kwijt bent. Heb je die tijd en past het in jouw planning? Misschien is het wijs om te vragen wanneer iemand het nodig heeft. Op die manier stem je duidelijk verwachtingen af en blijkt regelmatig dat jij denkt dat iets gisteren af had moeten zijn terwijl jouw klant volgende week ook prima vindt. Vaak ervaren mensen die graag anderen helpen een vraag als iets dat direct gedaan moet worden, terwijl dat in de praktijk helemaal niet zo is.

#10 Werk met 1 systeem. Heb je nu nog op 5 plaatsen een to-do lijst, schrap er dan 4. Zorg dat je 1 plek hebt voor jouw agenda en takenlijst. Plan je sport, plan de studiedagen van de kids, de nationale feestdagen en je vakantiedagen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb jij nog tips voor mij? Ik lees ze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ela Grooteman draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders